LaTeX javascript thingy



Monday, April 19, 2010

På workshop med CPP

Tre hela dagar förra veckan var jag med på en workshop med en organisation som heter Center for Public Participation. (http://www.cpp.org.za/) CPP jobbar för att öka allmänhetens deltagande i samhället. Genom att utbilda myndigheter och civilsamhälle i att kommunicera med varandra på rätt sätt hoppas CPP kunna hjälpa folk att bygga ett samhälle. En representant för CPP förklarade deras verksamhet genom att påpeka att folk som inte har fungerande vatten och avlopp lätt tar till våld och kastar sten på den myndighet som ska förse dom med vatten och avlopp. Då måste myndigheten bränna sina resurser på att laga sina fönster och sätta upp staket istället för att faktiskt ordna med vattenledningar.


Vi var ca 30 pers på "kursen", varav de flesta men inte alla förstog engelska - och de flesta, men inte alla förstog isiZulu. Jag är inte helt klar var YMCAs roll i det hela är, men CPP och Student Y har ett starkt samarbete och Student Y bistog bland annat med tolkar.

Jag fick klart för mig att varje valdistrikt enligt lag ska ha en ward committee som ska fungera som en länk mellan folk och kommun. I det valdistrikt workshopen hölls visade sig systemet vara helt trasigt.

Folk här är i allmänhet rätt upprörda över hur pass korrupt landets ledning är. Jag citerar Dennis, en av deltagarna på worksopen, när han kommenterar Sydafrikas grundlag:

It's not worth the paper it's written on.

Han menar att att det inte alls är något fel på hur grundlagen är utformad, men däremot att alla som kommer i någon form av maktposition genast tar tillfället i akt för att berika sig själv till varje pris.

No comments:

Post a Comment