LaTeX javascript thingy



Sunday, July 31, 2011

Fredsaktivism

Jag har engagerat mig lite i olika svenska fredsrörelser det senaste året. Man skulle kunna tro att detta inte är ett så kontroversiellt ämne, men det har visat sig att detta är något av det mer kontroversiella man kan ägna sig åt. Går man runt med ett halsband eller tshirt med ett fredstecken är det ingen som reflekterar över vad det faktiskt betyder. Om man däremot faktiskt börjar driva polemik mot våldsverkare blir man ordentligt motarbetad. Här är ett litet axplock på tillmälen jag mötts av:
tomte
mupp
"skaffa ett riktigt jobb istället"
terrorist
kommunist
bidragstagare
"åk ut i världen och se hur den ser ut istället för att hålla på här hemma"
verklighetsfrånvänd
jubelidiot

Fred är tydligen något mycket kontroversiellt.

Sveska freds
Ofog
Kristna fredsrörelsen
Kvinnor för fred
Svenska läkare mot kärnvapen
War resisters' international

1 comment:

  1. Problemet är väl att som medborgare i ett vapenexporterande land ger man passivt stöd till våld genom att inte protestera. Att faktiskt uppmärksamma folk på detta är ju då en undersförstådd anklagelse att de profiterar på död och förtryck. Att det sedan råkar vara sant gör det ju inte mindre provocerande.

    Fast det ska väl sägas att i princip samtliga dessa tillmälen är bara vad en skara högljudda marknadsliberaler år 2011 kallar alla som på något vis antyder att någon liten del av samhället (vad det än rör) möjligen skulle kunna hanteras bättre av politiskt folkvalda/folkets vilja än en friare marknad och råa vinstintressen. Så du behöver ju inte ta det personligt.

    ReplyDelete